Часът:
Time.is
   

петък, 28 март 2014 г.

Костенец се присъединява към Часът на Земята 2014

Кметът на община Костенец г-н Радостин Радев потвърди присъединяването на общината към шестото поредно издание на глобалната инициатива Часът на Земята, което ще се проведе на 29 март 2014 г. събота, от 20,30 до 21,30 ч. , чрез изгасване на осветлението на обществени сгради и други представителни институции и паметници на културата в посоченото време.

Часът на Земята е световна инициатива, чиято цел е да привлече вниманието на хората към различни природозащитни проблеми и да ги стимулира да заемат активна позиция за решаването им.

Часът на Земята се провежда за първи път през 2007 г. в Австралия. Тогава, в рамките на един час, хората символично изразяват своята воля за справяне с климатичните промени, като загасяват осветлението в домовете си. В рамките на шестдесет минути притъмняват и фасадите на знакови сгради и културни паметници.

През изминалите години, Часът на Земята се превърна в една от най-мащабните световни инициативи за борба с климатичните промени като амбицията е инициативата да подкрепя все повече природозащитни акции. Така през 2013 г. в кампанията се включиха милиони хора в 157 страни по света.

В България кампанията се провежда от 2009 г., като всяка изминала година нейните привърженици стават все повече. През 2013 г. в инициативата участие взеха 103 града, културни институции, бизнеси и медии, а нейни посланици бяха актьорите Юлиан Вергов, музикантите Калин Вельов и Михаил Стефанов, финансистът Мартин Заимов, Вера Петканчин от Граждани за Рила. Тогава традиционно в знак на съпричастност за час притъмняха фасадите на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Софийският университет, Президентството, Парламентът, БНБ и много други.

ИЗТОЧНИК