Часът:
Time.is
   

понеделник, 20 юни 2016 г.

Социален център "Зелен"

Тази събота посетих проява на социалния център "Зелен" в Момин проход. Намира се на ул. "Стара планина" 14 и съществува от около две години. До скоро дори не бях чувал за него, което е пропуск от моя страна. Самите ентусиасти от центъра обаче трябва да положат повече усилия да са видими, защото хората има какво да научат от тях.

Разбрах за "Зелен" съвсем случайно от тази обява:


Една забележка - началният час на мероприятието бе безумен, в най-голямата жега. Може би това е причината повече хора да не дойдат. Мен обаче това не ме спря.


Идеята на центъра е да промотира устойчивия и природосъобразен начин на живот. Имат градина, в която се занимават с биоземеделие - без химически торове, събират дъждовната вода и напояват с нея.


Видях някои чудни работи в центъра. Като пералня без ток, която се задвижва с педали.



И докато за тази пералня имам своите резерви, понеже нямам намерение един час да въртя като луд педалите :), то следващата идея може и да я приложа на практика. Уред за затопляне на вода посредством слънчевата светлина. Направен е от стара сателитна чиния и алуминиево фолио. Пипнах съдината над чинията, действително беше гореща.



За гостите на центъра беше приготвена постна храна:


Имаше и работилница (уъркшоп) за изработка на украшения от подръчни материали - пластмасови бутилки, найлонови торбички, хартия, все неща, които иначе бихме изхвърлили и някои от които са опасни за природата (пластмасовите изделия).



събота, 18 юни 2016 г.

Още снимки на зле свършената работа по ремонта на улиците

"Човекът взе парите и каза чакай малко"

Къде е подпорната стена, която се прави в такива случаи, че да не се свлича скална и земна маса? Къде са част от плочките? Табелката обаче стои.









петък, 17 юни 2016 г.

Важни обявления

Вчера се разхождах по центъра на Момин проход и на автобусната спирка видях две обявления. Започвам с първото, което ме озадачи:


За жалост видях обявата твърде късно, иначе бих отишъл. Но какво значи това? Кой точно е този парцел "игрището и терена под училището"? Надявам се, че не става въпрос за част от територията на самото училище. И защо се продава? Общината толкова ли е закъсала, че се налага да се продават общински земи?

Второ обявление. Утре, събота, 18 юни, в странния начален час 16:23, ще има проява организирана от Европейската доброволческа служба. Тя ще се състои в социалния център на сдружение "Зелен" на улица "Стара планина" 14. Не знаех, че има такъв социален център в града и най-вероятно от любопитство ще отида да го видя.


Последното обявление го намерих в Интернет. Общинският съветник от ГЕРБ - инж. Васил Младенов организира две приемни за граждани този месец - една в Костенец и една в Момин проход. Мисля да отида и да попитам за въпросния терен от първата обява - какво точно продава общината и защо.


вторник, 7 юни 2016 г.

Rемонтирана улица - отново за ремонт

На 14 септември 2015 публикувах следното:

Нов асфалт на ул. "Княз Борис I"

Едва няколко месеца по-късно започнаха проблемите.

На 16 март 2016 писах за това:

Кривите тротоари на кмета

Към днешна дата на много места плочките тотално са се разместили, но това вече е по-малкият проблем. Сега започнаха да се появяват проблеми и със самия асфалт на тази улица!


Крайно време е местните власти да поемат отговорност за некачествено свършената работа!