Часът:
Time.is
   

вторник, 5 април 2011 г.

Произходът на името Момин проход

Според книгата на Михо Червенков "Град Костенец 1878 г. - 9.9.1944 г." (издадена 2008 г.), има няколко предания за произхода на името на града (стр. 115):

В много легенди и турски архиви се среща названието Солудервент или Къз дервент, което означава Момин проход или Проход на водите. Според едно предание, разпространено сред населението от Средногорието, турците решили да преминат през Момина клисура и Солудервент за Ихтиман, след като не могли да пробият отбраната при Траянови врата. За да спрат нашествениците българите завирили река Мътивир и Ихтиманското поле се превърнало в огромно езеро, водата тръгнала през прохода и нашествието на турците било спряно.

В друга легенда пък се разказва, че турски големец имал болна дъщеря, не могла да пристъпи с болните си крака. Той давал мило и драго за обичната си 11 красива дъщеря. Водил я при много знахари и лекари, но никой не могъл да и помогне. Когато минали през този проход спрели за да си починат биволите.
Девойката видяла, че наблизо се издига пара и поискала да я пренасят до там.
Съгледала малкото вирче от където излизала парата, седнала и си потопила краката.
И станало невиждано чудо, по цялото и тяло преминали приятни тръпки. И казала на баща си, че се чувства по-добре. Той се зарадвал и разпоредил да останат няколко дни. През това време тя си потапяла краката в топлата вода и накрая се почувствала напълно излекувана - мома проходила. Оттогава хората нарекли това място Момин проход.

Други смятат, че названието е свързано с характера на прохода - много тесен, стръмен и непристъпен та дори може да бъде отбраняван само от девойки.

Изворите се наричали още Момина баня. Според д-р Христо Стойчев първият наш лекар балнеолог тези имена са свързани с момите /нимфите/, които според легендите от тракийски и славянобългарски произход, се явявали през мрачните нощи в радиоактивните изпарения на минералните извори.

3 коментара:

  1. тук може доста да се поспори.радвам се че има такива хора като автора на блога които милеят за нашия град.продължаваи все така.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, няма наистина 100% сигурност от къде точно иде името - това са няколко версии.

    ОтговорИзтриване
  3. Ne vajno ot kade idva imeto.Vajnoto e 4e Momin prohod po mineralni izveri e vtori v Balgaria ,treti v Evropa i dvaiset i peti v sveta no nikoi ne obrashta vnimanie na tozi fakt

    ОтговорИзтриване