Часът:
Time.is
   

събота, 1 април 2017 г.

Анализ на резултатите от Парламентарни избори 2017 в община Костенец

Представените данни са взети от сайта на Централната избирателна комисия.

Град Костенец

В град Костенец на изборите миналата неделя имаше общо 10 секции.

В 3 от тях първа политическа сила е БСП, но и в трите социалистите водят на ГЕРБ с едва 2 гласа разлика.

В останалите 7 секции на първо място е ГЕРБ като разликите са внушителни - те водят на БСП със средно по около 50 гласа.

В 9 от секциите трета политическа сила са Обединените патриоти, като в една от тези секции ОП си дели третото място с "Воля" на Веселин Марешки - и двете формации получават по 24 гласа. В десетата секция трета сила са ДПС, което за мен е изненада! Те имат 29 гласа, а патриотите - 21.

От тези данни ясно се вижда, че град Костенец подкрепя в по-голямата си степен ГЕРБ, дали това е наказателен вот срещу настоящия кмет?

Град Момин проход

В две от трите секции води БСП съответно с 13 и 15 гласа разлика. В третата секция победител е ГЕРБ с 8 гласа разлика. И в трите секции на трето място неизменно са патриотите.

Село Василица

Тук БСП смазва ГЕРБ

БСП - 62 гласа
ГЕРБ - едва 17 гласа
Изненада е третото място - то е за Реформаторския блок (9 гласа)
Обединените патриоти имат 8 гласа

Село Костенец

И тук БСП надделява над ГЕРБ с отчетлив превес. Социалистите водят с между 20 и 50 гласа на ГЕРБ в 4 от 5 секции, в петата секция БСП също печелят, но срещу друга формация (виж по-надолу).

В четири от секциите на трето място са ОП, като в една от секциите те делят това място с Реформаторския блок (по 27 гласа)

Ето точните гласове в най-интересната секция:

БСП - 89 гласа
ДПС - 84 гласа!! (ромския вот?)
ГЕРБ - 66 гласа

Село Очуша

ГЕРБ - 16 гласа
БСП - 14 гласа
ОП - 3 гласа

Село Пчелин

БСП - 66 гласа
ГЕРБ - 62 гласа
ОП - 11 гласа

От данните стигам до извода, че село Костенец и село Василица се явяват силни крепости на БСП, град Костенец все повече се приближава към ГЕРБ, в останалите селища разликите не са толкова големи, че да може да се каже, че принадлежат на БСП или ГЕРБ. Друг извод - ДПС взима все повече гласове в района на всеки следващи избори. Малка утеха е, че ДОСТ получава едва 5 гласа в общината (два в село Костенец и по един в град Костенец, Момин проход и Очуша).

Няма коментари:

Публикуване на коментар