Часът:
Time.is
   

понеделник, 15 февруари 2016 г.

Бутафория?

Вече писах за това, че Костенец се представи на едно голямо туристическо изложение:


Освен всичко друго, пред щанда бе разиграна и историческа възстановка свързана със Самуил. Именно тя получи доста критики. Ето един от критичните материали:


Позволявам си да дам част от написаното:

Министърът на туризма Николина Ангелкова влезе във филм. Или по-скоро водевил. Причината е нелепата снимка, на която позира пред един от щандовете на откритата от нея 33-та Международна туристическа борса „Ваканция&Спа Експо“ в София. Добре, че поне не е в народна носия…

На прословутия кадър Ангелкова стои пред винил за битката при Троянови врата, където армията на българския цар Самуил нанася едно от най-тежките поражения на Византия.

Проблемът обаче е, че в същия момент пред транспаранта, ни в клин, ни в ръкав се разиграва постановка с посрещането на ослепените самуилови войни – събитие, което се случва 28 години по-късно край Беласица.

Извадена от контекста на събитието, снимката съвсем естествено породи серия от подигравки и накара редица креативни хора в интернет да направят колажи на бъдещите участия на Ангелкова в абсурдни възстановки.

Ако обаче се върнем към реалността от последните години, реакцията към снимката е индикатор за нещо важно. Писнало ни е държавата да харчи парите ни в нелепи и глупави бутафории, при които и тези на съседна Македония изглеждат… автентични.


(Снимка: Министерство на туризма)

Не знам кой е измислил сценката със самуиловите войни, но се надявам следващият път да обмисли нещата по-добре.


Няма коментари:

Публикуване на коментар