Часът:
Time.is
   

понеделник, 20 юни 2016 г.

Социален център "Зелен"

Тази събота посетих проява на социалния център "Зелен" в Момин проход. Намира се на ул. "Стара планина" 14 и съществува от около две години. До скоро дори не бях чувал за него, което е пропуск от моя страна. Самите ентусиасти от центъра обаче трябва да положат повече усилия да са видими, защото хората има какво да научат от тях.

Разбрах за "Зелен" съвсем случайно от тази обява:


Една забележка - началният час на мероприятието бе безумен, в най-голямата жега. Може би това е причината повече хора да не дойдат. Мен обаче това не ме спря.


Идеята на центъра е да промотира устойчивия и природосъобразен начин на живот. Имат градина, в която се занимават с биоземеделие - без химически торове, събират дъждовната вода и напояват с нея.


Видях някои чудни работи в центъра. Като пералня без ток, която се задвижва с педали.



И докато за тази пералня имам своите резерви, понеже нямам намерение един час да въртя като луд педалите :), то следващата идея може и да я приложа на практика. Уред за затопляне на вода посредством слънчевата светлина. Направен е от стара сателитна чиния и алуминиево фолио. Пипнах съдината над чинията, действително беше гореща.



За гостите на центъра беше приготвена постна храна:


Имаше и работилница (уъркшоп) за изработка на украшения от подръчни материали - пластмасови бутилки, найлонови торбички, хартия, все неща, които иначе бихме изхвърлили и някои от които са опасни за природата (пластмасовите изделия).



1 коментар: